Iskustva iz prakse

Iskustva iz prakse

1

Branislav Petričević - Rivica

Kukuruz sam imao na 30 jutar. Ja u set i kombinujem više hibrida, a ove godine mi se najbolje pokazao hibrid Limanova. Imao sam je preko vagona po hektaru. U Rivici sam je posejao na srednjoj zemlji, skidao sam je 23.09. vlaga je bila 12,6%. Na tom potezu, zadnja kiša je bila krajem maja, s obzirom na godinu, a svi znamo kakva je bila, prinos je odličan
2

Dušan Belić - Idvor

Ove godine sam uzeo na probu neke nove hibride od LG. LG 30.389 mi se izuzetno dobro pokazao, negde oko 11, 3 t/ha, vlaga je bila 14,6. I imao sam ovaj drugi, Limanovu, koji je isto bio odličan sa 11,4 t/ha sa 14,1% vlage. Setva je bila 12-13 april, oba hibrida sam sejao na 19,6. Za ovu godinu mislim da su to među boljim, ako ne i najboljim prinosima, jer je slabo kiše bilo kod nas
3

Radoslav Stankov - Silbaš

Kukuruz sa imao na nekih 18 hektara. Među ostalim hibridima radio sam i LG 30.389, prvi puti pokazao mi je jako dobar. Imao sam prinos od 13.850 kg po hektaru. Setva je bila oko 20 aprila na 18,5 cm, sklopje bio nekih 78-80 hiljada biljaka. Izuzetno je dobro podeo sušu. Sviđa mi se što je grupa 400, i što je dosta suv. Sigurno ću ga sejati i sledeće godine
4

Milenko Bunić - Sloga AD Kać

Što se tiče kukurza, ove godine smo ga imali na nešto više od 200 hektara, od toga je na 30 hektara bila posejana Limanova, koji sam uzeo na preporku kolege da vidim kako će se pokazati u našim uslovima i izuzetno smo zadovoljni prinosom i kako se izborio sa sušom. Na nekim tablama je prebacio i 9 tona suvog zrna po hektaru. Vlaga je bila veoma niska oko 14%
5

Marijus Živojin - Sutjeska

Ove godine sam imao kukuruz na 20 ha. Isprobao sam i Limanovu, koji je novi hibrid iz LG-a. Jako sam zadovoljan, pokazala se dobro. Setva je bila negde oko 20 aprila na 18,5 cm. Skidao sam je oko 10-15 oktobra. Prnos je bio sasvim korektan, negde oko 6,5 tona suvog zrna po lancu. Planiram da povećam površine pod Limanovom jer sam jako zadovoljan kako je rodila.
6

Borivoje Žižakov - Sutjeska

Ove godine sam kukruz imao na oko 60 jutara. Kao i svake godine, kombinujem više hibrida, zarad sebe da vidim kako će se koji pokazati u proizvodnji. Ove godine bih se pohvalio sa LG 35.40, ostavrio sam prinos nešto preko 13 t/ha. E sad, i ostali hibridi su bili dobri, ali ipak mi je on za ovu godinu bio najbolji.
7

Radoslav Cmiljanić - Sombor

U našoj setvenoj strukturi uvek imamo 5-6 hibrida. Svake godine pratimo njivove rezultate, najbolje ostavljamo, najlošije zamenjujemo novim. LG hibrid Agrister se kod nas nalazi od samog početka, zastupljen je svih 5 godina što govori u prilog njegovoj stabilnosti, kvalitetu i prinosima. U protekloj sezoni na 50 ha, prosek je bio 10,8 tona sa vlagom od 18%
8

Nenad Sič - Žitište

Kukuruz sam proletos posejao na 27 ha, od toga je 7, 5 ha bio hibrid LG 30.491. Prinos me je iznenadio na ovoj sušnoj godini, gde sam imao nešto jače od 10 tona po hektaru. Sa setvom sa počeo 13 aprila, na razmak od 20 cm. Brzo sam ga i skinuo, rano je otpustio vlagu, žetva je bila početkom septembra
9

Petar Igrić - Veliki Radinci

Kukuruz proizvodimo na nekih 35 jutara, uglavno LG hibride. Ove godine smo najbolji rezultat postigli s Agristerom, negde 7,5 tona srs kvaliteta po jutru. Pšenica nam je uvek predusev za kukuruz, setva je obavljena u optimalnim rokovima. Primenjena je uboičajena agrotehnika. Skidanje je bilo u optimalnom roku, vlaga 17-18%. Kada imate visok prinos, vlaga nije problem
10

Goran Vuković - Šatrinci

Kukuruz je osnova moje proizvodnje i svake godine je na oko 60-70% obradivih površina. Kombinujem 5-6 hibrida. Imali smo i LG 30.491, koji je upotpunosti zadovoljio očekivanja. Bio je na oko 30 hektara i prosek mu je bio blizu vagona po hektaru. Rano je dospeo, brzo je otpustiovlagu, uspeli smo da ga skinemo pre kiša, i na vreme da posejemo pšenicu kao sledeći usev .
11

Dušan Sekendek - Laćarak

Bavim se ratarstvom i stočarstvom. Obrađujem oko 300 jutara zemlje. Polovina od tih površina je pod kukuruzom. Prošle godine sam uzeo LG hibrid Agrister na probu, i to na 3 jutra. Ostvrio sam prinos od 7 tona po jutru, vlaga je bila oko 15-16, jako tolernatn, ja sam prezadovoljan. Za sledeću godinu ga planiram na površini od 100 jutara.
12

Miloš Mitrović - Ilinci

Trenutno radim oko 40 jutara zemlje. Ove godine sam prvi put imao LG 30.491 u ogledu. Tu je pre 3 godine bačeno 30 tona stajanjaka, a nakon analize zemljišta, bacio sam predsetveno 270 kg ureje po hektaru, a Rodio je fantasticno, 13,7 tona jusa, vlaga u berbi je bila 17,2. Za sledeću proizvodnu godinu planiram da ga uvrstim na 80% površina, jer je prevazišao sva moja očekivanja.
13

Božidar Janjatović - Banatsko Karađorđevo

Prošle godine suncokret sam imao posejano na 24 katastarska jutra. Opredelio sam se isključivo za jedan hibrid na celoj površini i to je bio LG 56.35. On mi je bio najbolji prethodnih godina. Primenio sam moju uobičajenu agrotehniku, 110 kg ureje po jutru i uradio sam dva spremanja. U prošloj sezoni sam ostvario prosečan prinos od 23 meteri po K.J.
14

Aleksandar Sič - Irig

Radim 200 hektara zemlje i u strikturi su mi podjednako zastupljeni kukuruz, pšenica i suncokret. Ove godine smo dobro prošli na suncokretu, na blizu 70 hektara imali smo prosek od 3,8 tona/ha. Najbolje mi se pokazao LG suncokret LG 56.62. Imao sam ga 25 jutara i ostvario sam prosek oko 29 meteri po jutru. Za sledeću godinu ga planiram da ga povećam na oko 80 jutara.
15

Mihal Hrnčijar - Lalić

Kukuruz sa imao na nekih 18 hektara. Među ostalim hibridima radio sam i LG 30.389, prvi puti pokazao mi je jako dobar. Imao sam prinos od 13.850 kg po hektaru. Setva je bila oko 20 aprila na 18,5 cm, sklopje bio nekih 78-80 hiljada biljaka. Izuzetno je dobro podeo sušu. Sviđa mi se što je grupa 400, i što je dosta suv. Sigurno ću ga sejati i sledeće godine

16

Momčilo Stijović - Sopot

Prošle godine sam uzeo za probu Poncho, jedini je imao prinos od svega što sejem, ove godine sam probao, pored Ponča i Antiss i Helen, obzirom kakva je godina bila, jako sam zadovoljan.

17

Dragan Jocić Džonja - Turija

Kad sam krenuo sa nabavkom semena suncokreta bio sam izričit, samo LG 56.65M i ništa drugo na svih 150 ha. Lokalitet Srbobran - Kipovo. Ispoštovao sam preporuku sklopa u žetvi od oko 61-62 biljke po kvadratu i eto prinosa, tačno 4.509 kg/ha. Ja zemlji nesebično dajem, ona mi uglavnom vrati. E, kako bi tek bilo da je cena bar malo bila veća…
18

Steva Krstonošić - Voganj

Od 120 kj zasejanih LG hibridima, hibrid LG 34.75 već pet godina zauzima trećinu mojih površina. Izuzetno stabilan hibrid na svim tipovima zemljišta, dobro podnosi sušu i zbog nešto nižeg stabla veoma lako se kombajnira. Ove godine mi je dao prosečno 11 tona suvog zrna po hektaru.
19

Vlada Čapelja - Selenča

Kukuruz sejem na 25 kj. Kombinujem hibride za čardak i deo za krunjenje. LG 35.40 je pravi izbor. Opravdao je moje poverenje. Unazad nekoliko godina potvrđuje visoke i stabilne prinose, ove godine sejao sam ga na 6 kj i isplatilo se. Imao sam prinos 7.550 kg/kj i vlagom 15,3 u žetvi. Podnosi i veće sklopove, u to sam se uverio. Pravi hibrid za profesionalce.
20

Novica Vrećić - Rutevac

Dve godine sejem LG hibride, Antiss prošle godine, dobro podneo sušu, a ove i LG 37.10, jako je bio dobar prinos, 16 kubika klipa sa ha, ja zadovoljan.
21

Nikola Ćirić - Rivica

Obrađujem 100 hektara zemlje, kukuruz, pšenicu i suncokret. Od pšenica ove godine sejao sam Apač na 30 hektara. Ostvario sam prinos od 8 tona po hektaru sa hektolitrom 82 uz primenu odgovarajuće agrotehnike. Pored sopstvene proizvodnje, dosta vršem uslužno, ove godine nisam naišao na Apač koji je legao.
22

Milan Boroja - Čurug

Kukuruz sejem na 16kj, sve krunim u zrnu. LG 35.35 sam sejao i prošle godine. U izrazito sušnoj godini bio sam zadovoljan prinosom u odnosu na neke konkurentske hibride. Ove godine sejao sam ga na 6 kj, sa prosečnim prinosom 6,9 t/kj. Interesantno da sam i na ogledu ostvario sličan prinos sa vlagom oko 15%. Cenim da će još jedan hibrid LG 33.95 biti pravi hit. Prinos 6,6 t/kj a vlaga ispod standarda, 12,8 %.
23

Branimir Patuška - Idvor

Imam više godina iskustva sa LG hibridima suncokreta. Za region Idvora najbolje mi se pokazao hibrid LG 56.65 M koji je u poslednje tri godine imao stabilan, visok, čak mogu reći rekordan prinos po hektaru. Nameravam da i u narednim godinama na značajnim površinama sejem LG 56.65 M.
24

Milivoje Alimpić - Donji Dobrić

Od prošle godine sejem LG hibride. Pored silažnih hibrida, moj izbor za kombajniranje zrna je bio hibrid Poncho, sa kojim sam ostvario prosečan prinos od 13 tona po hektaru. Izuzetan hibrid, veoma krupnog zrna, odličan za ishranu stoke.
25

Petar Martinović - Šašinci

Uvek gledam da u proizvodnji probam nešto novo. Pored hibrida LG 34.75, ove godine sam u proizvodnju ubacio novi hibrid LG 30.491. Svidelo mi se kako izgleda od samog ponika, stablo visoko, klip veliki, lepo završen, a na kraju prinos odličan. Pravu sliku je pokazao na dobrim zemljištima.
26

Aleksandar Pejčić - Boka

Već nekoliko godina pratim LG hibride kukuruza. Ove godine mi se najviše mi se svideo LG 33.95. Dobro je podneo otežane uslove usled suše. U okviru ogleda mi je dao 8500 kg/ha, a skidao sam ga sa 14% vlage. Sejaću ga i dogodine.
27

Dip.ing Milenko Bunić - Sloga ad Kać

Kukuruz smo sejali na površini od 320 ha. Najveći prinos ostvaren je sa LG Agristerom 11,6 t/ha suvog zrna, na površini od 60 ha. Vlaga u vreme kombajniranja 15,5-16,5 %. Sejali smo ga i ranijih godina. U potpunosti ispunjava naše zahteve, adaptibilnosti različitim tipovima zemljišta, visok potencijal rodnosti i dobro otpušta vlagu. Dogodine, ponovo Agrister.
28

Dragan Kostić - Bradarac

Pre nego što sam otvorio vreću LG 56.65 M, osetim da je teška, semena puna. Posle setve brz porast, ujednačenost, stabljika jaka, glave krupne, osipanje kroz kombajn je 0, što je dalo prinos, po mojoj proceni od 4500-4800 kg/ha, nikako manje. Pored suncokreta probao sam i kukuruz Poncho i LG 35.35 i zadovoljan sam.
29

Peđa Nikolin - Crna Bara

Ukupno obrađujemo blizu 300 hektara zemlje, a Apač smo imali na oko 70 hektara. Primenili smo preporučenu agrotehniku, i radili po savetima PSS Senta. Uložili smo dosta, ali uprkos ovoj niskoj ceni to nam se vratilo. Na ovoj parceli od 20 ha imali smo prosecan prinos od 9,5 t po hektaru. Mi smo s time prezadovoljni.
30

Branko Mitrović - Berkasovo

Pored hibrida LG 34.75 koga sam uvrstio u proizvodnju pre dve godine, ove godine sam imao i hibrid LG 35.40 sa kojim sam ostvario prinos od blizu 13 tona po hektaru sa 15 % vlage.Izuzetan hibrid nižeg stabla, veoma lak za kombajniranje. Sejaću ga još više dogodine.
31

Dragan Brzaković - Bobovište

Ove godine sam prvi put sejao LG hibride kukuruza, imao sam ekstremne uslove, sušu, čak je bio i grad na toj parceli, LG 30.491 dao mi je 7200 kg/ha zrna JUS kvaliteta, prezadovoljan sam.
32

Mileta Karanović - Sutjeska

Više godina na našim parcelama sejemo LG hibride suncokreta. Ove godine smo dominantno sejali Limagrain-ove suncokrete, što se pokazalo kao dobra odluka jer smo postigli odlične rezultate. Od svih LG hibrida posebno bih izdvojio LG 56.35 koji je na preko 80 hektara imao prosečan prinos više od 4300 kg/ha. Plan je da i u narednim godinama sejemo LG hibride suncokreta.
33

Jovica Petrov - Kikinda

LG hibridi su već dve sezone zastupljeni u setvenoj strukturi na mojim parcelama i to hibridi Agrister i Poncho. Konkretno, u 2013 godini hibrid Agrister je na više parcela ostvario prosečan prinos od preko 6000 kg/kj JUS kvaliteta. Ozbiljno računam na njega i u narednoj godini.
34

Milan Damnjanović - Junkovac

Ove godine sam prvi put probao LG hibride kukuruza, Helen, za silažu i Antiss za berač, obzirom na sušnu godinu, jako sam zadovoljan prinosom, kao i kvalitetom silaže.
35

Jovan Porkarević - Kobišnica

Primetio sam da LG 56.63 CL posle tretiranja Pulsarom, suncokret nije stagnirao, merio sam glave obim je bio 40 cm, što je dalo prinos od 3500 kg/ha, dok su mi LG 56.65M i LG 56.35 dali po 3600 kg/ha.
36

Branimir Jovičić - Brestač

Za razliku od prošle godine kada je suša uzela danak ove godine smo više nego zadovoljni. Sa novom LG genetikom hibrida LG 30.491 ostvarili smo prinos od vagona po hektaru sa vlagom 12,6%. Hibridi LG 34.75 i LG 30.491 su se izuzetno dobro pokazali u ataru Brestača.
37

Dragan Kockar - Kikinda

Limagrain hibride kukuruza i suncokreta sejem već nekoliko godina, seme je veoma kvalitetno, a hibridi postižu visoke prinose. Kada je reč o kukuruzu nekoliko hibrida su moji favoriti, ali bih ovom prilikom istakao LG 35.35. To je hibrid koji brzo otpušta vlagu i postiže visoke prinose. Ove godine je na mojim parcelama dao prosečan prinos od oko 6000 kg/kj JUS kvaliteta. LG hibride ću i dalje da sejem.
38

Radovan Obrenov - Gardinovci

U Gardinovcima na lakšim zemljištima sigurnost u proizvodnji kukuruza su rani hibridi. Ove godine moj izbor je LG 33.50. Skidao sam ga početkom oktobra sa vlagom od 12% i prinosom od 5,6 t/kj. Trebalo je mnogo ranije ali kiše su nas omele. Preporuka su dobri rezultati, pogotovu prošla godina. Ako je u 2012. uspeo da se nametne kao dobar, za mene više nije bilo dileme… Tako je i bilo.
39

Dragan Kirćanski - Zrenjanin

Ove sezone sam prvi put sejao LG hibride kukuruza. Veoma sam zadovoljan prinosom koji sam imao u proizvodnji sa LG genetikom. Od svih hibrida koje sam probao najviše mi se svideo LG 30.491, to je nov hibrid FAO 400 koji je na mojim parcelama u zrenjaninskom ataru postigao prosečan prinos od oko 6300 kg/kj JUS kvaliteta. Ovaj hibrid ću sejati i sledeće godine.
40

Zoran Jovanović - Pavlovci

Prvi put sam se ove godine susreo sa LG hibridima kukuruza. U ogledu sam imao 8 hibrida. Kukuruze sam pratio u tokom cele vegetacije. Hibrid Poncho mi se posebno svideo, a na kraju se istakao i prinosom.
41

Dragan Grujić - Bukovače

Limagrain-ov suncokret LG 56.65 M sejem već tri godine, i lično sam se uverio da ima fantastičan potencijal prinosa, na 15 ha imao sam prosek od 3 t/ha. Na boljim parcelama bacao je mnogo, a dobro se držao i na pesku.
42

Josif Živojin - Sutjeska

Obrađujem oko 65 jutara, ove godine sam imao pšenicu i kukuruz. Pšenicu smo imali na 28 jutara. Apač radim već 4 godine, otkako se pojavio kod nas. Ove sezone je bio fenomenalan, kako prinos, tako i kvalitet. Lepo se kosi jer ne poleže. Prosečan prinos sam imao 4,5 tona po jutru, hektolitar oko 80. Dugo se bavim poljoprivredom, tako nešto nikad nisam imao.
43

Mirko Tekić - Bački Jarak

Otkako imamo berač, otac i ja nismo imali lepši kukuruz od Antiss-a. Sa lakoćom se bere, a kako se komuša, to se može videti u našem čardaku. Ove godine nismo angažovali ljude za komušanje već direktno u elevator pa u čardak. Imao sam ga na 14 kj. Manji deo sam krunio jer su čardaci puni. Prinos zrna 7,5 t/kj. Kad kažem kukuruz, prvo pomislim na Antiss.
44

Radoslav Stankov - Silbaš

Tokom zime pravim planove hibrida koje ću sejati u narednoj sezoni. Primećujem da nekoliko godina unazad na tom spisku uvek na prvom mestu bude LG Agrister. Sa njim nema neizvesnosti. Ove godine Agrister kod mene je ostvario prinos od 7.880 kg/kj i vlagom 16 u kombajniranju. Vrhunski!
45

Vladan Đurić - Porodin

Sejem Limagrain hibride tri godine. Helen za silažu je već klasika, a što se zrna tiče, moj favorit ove godine je bio LG 30.491. Bilo je preko vagona po hektaru sa 13,6 % vlage.
46

Đorđe Vrkatić - Berkasovo

Zbog suše koja je u 2012. godini zahvatila naš atar, ove godine sam uvrstio i suncokret u setvenu strukturu. Na nagovor prijatelja moj izbor je bio hibrid LG 56.35 koji mi je dao prosečan prinos preko 2,5 tona po jutru. Veoma sam zadovoljan kako kvalitetom semena tako i postignutim prinosom. I ubuduće ću sejati LG hibride suncokreta.
47

Dip.ing Vladimir Petković, PP Ratkovo d.o.o. - Ratkovo

LG hibridi kukuruza su već petu sezoni zastupljeni u našoj setvenoj strukturi. Sejali smo tri LG hibrida iz FAO 500. Ove godine konkretno, hibrid Poncho na 35 ha ostvario je prosečan prinos od 11,1 t/ha JUS-a. To predstavlja veći prinos od našeg ukupnog proseka. Kombajniran je sa vlagom 18,5%.
48

Dušan Agičević - Bešenovo

LG hibride sejem već šest godina. Do sada sam kukuruz uglavnom brao beračem, a ove godine sam jedan deo skidao u zrnu. Moj izbor je bio silažni hibrid Janett. Iako silažni, izuzetno se lako kombajnira i odlično otpušta vlagu. Dao je veoma visok prinos iako je kod nas i ove godine bilo dosta sušno.
49

Ljubiša Zatkić - Radujevac

Kad sam otvorio vreću, odmah sam video da je seme kvalitetno. Posle setve, dobro i ujednačeno je nikao, a i početni porast je bio brz. Imao sam nekoliko hibrida, svi su dali dobre prinose, a najbolje mi se pokazao LG 56.65 M, koji je dao 4.180 kg/ha sa 7% vlage.
50

Radovan Josimić - Novi Bečej

Obrađujem nekih 100 hektara, po trećinu kukuruz, pšenica i suncokret. Apač nam je najzastupljeniji, jer se pokazao veoma, veoma dobro. Tolerantan na poleganje, sušu, kasnu setvu i bolesti, ima dobro bokorenje i daje visoke prinose. Pod Apačom smo imali 30-tak jutara, a prosečan prinos se kretao 4-5 tona po KJ u zavisnosti od parcele, hektolitar se kretao oko 80. Planiram da povećam površine pod Apačom.
51

Branislav Krčedinac - Crepaja

Radim oko 100 jutara zemlje. Za Limagrain hibride kukuruza sam čuo da su veoma kvalitetni, pa sam iz tog razloga u 2013 godini imao ogled u glogonjskom ataru. Prinos svih hibrida u ogledu je veoma dobar, a posebno mi se svideo Poncho koji je imao prinos od 9300 kg/ha. Poncho planiram da sejem i sledeće godine.
52

Miroslav Hrnčiar - Lalić

Ove godine je na mojih 12 kj bilo kukuruza na pretek. Kombinujem hibride različitih FAO grupa, 500-700. Manji deo, 3-4 kj berem beračem za čardak, a ostalo krunim. Bila je topla jesen pa sam i kasnije hibride delom kombajnirao u zrnu. LG 37.10 je bio vrhunski, ali Antiss je prevazišao moja očekivanja, merio sam 13.660 kg/ha. Ima li lepše od toga.
53

Dragan Nedeljković - Kličevac

Ove godine sam prvi put sejao LG hibride kukuruza. Ništa mi nije išlo kako treba: kasnio sam sa setvom, prečesto sam posejao, udarila jaka suša. Tu su bila tri hibrida: Poncho, Agrister i LG 30.491. Testirani su znači u ekstremnim uslovima, a ja sam prezadovoljan prinosom.
54

Radiša Radisavljević - Medveđa

Od prvog dana, a odmah posle setve se videla ogromna razlika, nicanje, kasnije u porastu, a i u formiranju glava suncokreta, sve su bile ujednačene i pune semenki, što je na kraju dalo i prinos od 4,5 t/ha suvog zrna JUS kvaliteta, što sam iskoristio za hladno ceđeno suncokretovo ulje. Toplo preporučujem svima da seju LG hibride neće se pokajati.
55

Milorad Trifunović - Donji Dobrić

Kao proizvođač, uvek sam vodio račun i radio da to bude dobro i uspešno. Sijao sam sortu Apač, koji je izuzetno dobar i povoljan za naše zemljište. Kod mene je ostvario prosek od 8,5 tona/ha. Svakom bi preporučio da samo tu sortu sije, jer jedino ona kao da je od boga poslata za nas proizvođače, kad nas ovi ne čupaju sa cenama, bar da nas iščupa količina.
56

Saša Stanković - Bavanište

Obrađujem 80 jutara, zastupljeni su kukuruz, suncokret, pšenica i šećerna repa. Ove godine pšenicu sam imao na 18 jutara. Što se sortimenta tiče, radim samo Limagrain sorte, ove godine sam prvi put radio Alineu i dala je izuzetno dobre prinose, prosek oko 5 tona po jutru, hektolitar 78. Planiram da je povećam dogodine.

57

Goran Staraček - Futog

Kukuruz sejem na 37 ha, sve kombajniram. LG 35.35 sam sejao na potezu Futog - Sesije, što je niža klasa zemljišta. Ovaj hibrid je bio na 4 ha sa prinosom 11,1 t/ha sa vlagom 14,5 %. To je odlično. Sviđa mi se što ima visok potencijal i brzo otpušta vlagu.

58

Vinko Gvozdenac - Čurug

Ove godine sejao sam LG hibride isključivo za krunjenje na oko 20 kj. Pored Agristera i LG 35.40 iz FAO 500 sejao sam i rani LG 33.95, na površini od 6 kj i ostvario fantastičan rezultat od 7,3 t/kj, vlaga 14,2%. O izboru hibrida više ne brinem, ostalo je da preuredim čardak i da kući lagerujem zrno.